Crombez wil overleg met Frankrijk over dossier-Arnault

Staatssecretaris voor de Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) vraagt dat ons land het dossier-Arnault doorgeeft aan de Franse fiscus. "Als Bernard Arnault in België werkt met zuivere postbusvennootschappen moeten we een signaal geven aan de Franse fiscus dat hij wordt opgelicht", aldus Crombez in De Tijd. De groep LVMH verdedigt zich.

De Tijd heeft ontdekt dat Arnault (kleine foto) al jaren grote bedrijvendeals onderbrengt in Belgische bedrijfjes die gevestigd zijn op een postbusadres in Schaarbeek. Hij profiteert zo van de Belgische belastingvrijstelling voor de meerwaarde op aandelen. Dankzij de constructies met postbusfirma's in België konden Arnault en zijn bedrijf LVMH al honderden miljoenen euro's aan belastingen ontlopen, schrijft de krant.

Crombez beseft dat er geen sprake is van "fraude", "maar het gaat wel om een meer rechtvaardige basis om mensen en bedrijven te belasten".

Ook PS-minister Paul Magnette is niet blij met de komst van Arnault naar België. "Als Europeaan ben ik niet fier rijke Fransen naar hier te zien komen. Dat wil zeggen dat België een belastingparadijs is voor de rijken."

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) geeft liever geen commentaar over een individueel dossier. Hij sluit wel niet uit dat er overleg komt met Frankrijk, al is het zeker niet zijn bedoeling om het Belgische belastingsysteem plots aan te passen, luidt het.

AP2010

"Wezenlijke economische activiteiten in België"

In een mededeling laat de groep Louis Vuitton Moët Hennessy  (LVMH) weten dat Bernard Arnault en LVMH "wezenlijke economische activiteiten hebben in België".

De groep reageert verbaasd over de aantijgingen die er in sommige Belgische media verschijnen. "Alle activiteiten zijn perfect in overeenstemming met de Belgische en internationale fiscale wetgeving", klinkt het. Arnault benadrukt ook dat hij Fransman is en blijft.