Dit jaar een simpel buffet voor Chinese topmilitairen

In China zullen de topmilitairen dit jaar genoegen moeten nemen met een simpel buffet. Dat heeft het Centraal Comité van de Communistische Partij beslist. Met de maatregel wil de partij de extravagantie en corruptie aanpakken.

Enkele weken geleden maakte Xi Jinping (foto), de nieuwe leider van de Communistische Partij, bekend dat alle privileges voor de elite en de corruptie kunnen leiden tot ongenoegen onder de bevolking.

Eerste slachtoffers van de nieuwe maatregelen zijn de Chinese topmilitairen. Zij moeten het voortaan doen met een simpel buffet en een gewone hotelkamer. Bovendien moeten ze het gebruik van hun sirenes beperken als ze op weg zijn en moeten ze ervoor zorgen dat hun vrouw, kinderen en ondergeschikten geen steekpenningen aannemen.

Concrete aanleiding is de zaak-Bo Xilai. Bo, die lange tijd beschouwd werd als de rijzende ster binnen de Communistische Partij, werd drie maanden geleden uit de partij gezet na beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik. Zijn vrouw werd bovendien veroordeeld voor de moord op een Britse zakenman.