Risico op overstromingen neemt (tijdelijk?) af

Ondanks de vele regen is het risico voor onderlopende woningen (voorlopig) niet meer zo hoog als eerder op zondag. Het waterpeil van de IJzer en de Dender -waar de kans op wateroverlast het hoogst was- is al wat gezakt. Vanaf morgenmiddag wordt wel opnieuw veel neerslag verwacht.
De Dender

De neerslag van de voorbije dagen veroorzaakt dus her en der wat wateroverlast. Maar al bij al valt de schade mee en zijn er nergens grote problemen. Rond de middag is het trouwens op veel plaatsen gestopt met regenen en zijn de maximale waterpeilen bereikt. (alle info op overstromingsvoorspeller.be).

Afgelopen nacht werd op de Poperingevaart bij Oostvleteren het alarmpeil overschreden en waren er overstromingen bij een boerderij die net naast de vaart ligt. Ook de Heidebeek in Watou bedreigde enkele straten. Op andere plaatsen in het IJzerbekken zijn beken en sloten buiten hun oevers getreden, maar daar zijn geen huizen bedreigd. Intussen neemt de IJzer -figuurlijk dan- wat gas terug.

Ook in het Denderbekken heeft het peil van de Bellebeek kritieke waarden bereikt. Maar ook hier zijn geen huizen bedreigd. Ook de Dender houdt zich intussen koest in vergelijking met deze voormiddag. In Asse heeft de brandweer enkele onder water gelopen kelders moeten leegpompen. Ook in Erpe Mere gebeurde dat.

In het Bovenscheldebekken en het Dijle- en Zennebekken wordt eveneens een daling van het waterpeil verwacht. In het Demerbekken ten slotte, stijgt het water wel nog op sommige plaatsen, maar er worden geen kritieke overstromingen verwacht. De wachtbekkens worden er momenteel gevuld.

In het bekken van de Brugse Polders bereiken enkele traag reagerende waterlopen rond 17 uur hun maximum. De Rivierbeek zorgt voor beperkte wateroverlast nabij een loods in Oostkamp.

Vanaf morgenmiddag wordt opnieuw veel regenval verwacht en ook de komende dagen sparen de regenwolken ons land niet, zo zijn de voorspellingen. Het blijft dus bang afwachten voor wie in de buurt van een waterloop woont. Wie vandaag al zandzakjes bij zijn woning plaatste, laat die best nog even staan.