Tweede ronde referendum in Egypte gehouden

In Egypte is er opnieuw gestemd over het nieuwe ontwerp van grondwet. Vorige week werd er al in 10 provincies gestemd. Toen zou 56 procent van de bevolking voor de nieuwe grondwet gestemd hebben. De opkomst was erg laag. Vandaag, tijdens het tweede deel van het referendum, verliep alles vlot.
AP2012

Vandaag kwamen de 17 andere provincies aan de beurt. Het referendum legt de grote verdeeldheid in het land bloot.

De oppositie zegt dat de nieuwe grondwet de persoonlijke vrijheden zal inperken en de weg vrijmaakt voor een islamitische staat. "We weten dat er geen stabiliteit zal zijn als deze grondwet er komt", zegt Mohamed ElBaradei, de woordvoerder van de oppositie.

President Mohammed Mursi zegt dan weer dat de nieuwe grondwet Egypte stabiliteit zal geven, bijna twee jaar na de val van Moebarak. De voorbije weken waren er heftige betogingen van zowel voor- als tegenstanders. Gisteren waren er nog rellen in Alexandrië.

De provincies waarin vandaag gestemd werd, zijn conservatiever. Er wordt dan ook verwacht dat een meerderheid opnieuw "ja" zal stemmen. Door de hoge opkomst zijn de stemlokalen vier uur langer open gebleven dan eerst gepland. Ook vorige week bleven de stemlokalen langer open.

Officiële resultaten van de stemming worden pas maandag verwacht. Verwacht wordt dat president Mursi en zijn moslimbroeders hun slag zullen thuishalen.

AP2012