Weg vrij voor vervroegde verkiezingen Italië

De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft vanmiddag na consultaties met verschillende politieke leiders officieel het parlement ontbonden. Daardoor is de weg vrijgemaakt voor vervroegde parlementsverkiezingen in februari volgend jaar. Premier Mario Monti had gisteren zijn ontslag en dat van zijn regering aangeboden.
De Italiaanse president Giorgio Napolitano sprak vandaag met verschillende politieke leiders.

Gisteren bood Mario Monti zijn ontslag als regeringsleider aan. Dat ontslag was niet onverwacht: Monti had al eerder laten verstaan dat hij ontslag zou nemen na de goedkeuring van de begroting door het parlement, en dat gebeurde gisteren.

De regering kreeg enkele weken geleden bij twee parlementaire stemmingen geen steun van Popolo della Libertà (PdL), de centrumrechtse partij van ex-premier Silvio Berlusconi. Monti trok daaruit de conclusie dat hij niet langer over een parlementaire meerderheid beschikte.

Zoals de procedure dat voorschrijft, zat de Italiaanse president Giorgio Napolitano vandaag samen met verschillende politieke leiders voor consultaties. Onder meer de fractieleiders Maurizio Gasparri en Fabrizio Cicchitto van de PdL kwamen langs, net als vertegenwoordigers van het centrumlinkse kamp en andere partijen.

Na afloop van de gesprekken kwam er een mededeling dat het parlement officieel ontbonden is. De weg is dus vrij voor vervroegde parlementsverkiezingen volgend jaar. Napolitano heeft de data vastgelegd op 24 en 25 februari.

Monti kandidaat of niet?

Of Mario Monti zal deelnemen aan die verkiezingen, is nog maar de vraag. De partijloze Monti kwam 13 maanden geleden aan het hoofd te staan van een niet-verkozen kabinet van technocraten. Hij moest Italië door de economische crisis loodsen. Veel kleinere partijen zouden maar wat graag zien dat hij zich kandidaat stelt, maar dat is verre van zeker. Morgen staat een persconferentie gepland waar Monti zou aankondigen of hij deelneemt of niet.

En Berlusconi?

PdL, de partij van Berlusconi, wordt intussen verscheurd door interne twisten. Berlusconi zelf liep de laatste weken geregeld in de kijker met soms zeer tegenstrijdige boodschappen over een al-dan-niet deelname aan parlementsverkiezingen. Dat doet zijn partij geen goed, al ziet hij dat zelf niet zo.

"In minder dan twee weken van dialoog met de kiezers hebben we al vijf procent gewonnen. Ik hoop dat we op 40 procent kunnen mikken. Dan hebben we gewonnen." Maar de peilingen vertellen een ander verhaal. Daar doet centrumlinks het goed.