Zaak rond Ark van Zoé wordt verfilmd

De Belgische regisseur Joachim Lafosse zal de zaak rond de Ark van Zoé verfilmen. De hulporganisatie Ark van Zoé probeerde in 2007 illegaal 103 kinderen te laten overkomen vanuit Tsjaad naar Frankrijk. De kinderen waren zogezegd wezen uit Darfour, maar de meesten bleken nog minstens één ouder te hebben in Tsjaad.

"De Belgische cineast Joachim Lafosse zal deze menselijke mislukking in een film gieten", schrijft het vakblad Le Film français. Ook de vorige film van Lafosse, "A perdre la raison", over een vrouw die haar kinderen vermoordt, was gebaseerd op waargebeurde feiten. Voor de verfilming van de zaak-Ark van Zoé werkt Lafosse samen met een Franse distributeur.

Aan de operatie van de Ark van Zoé kwam op 25 oktober 2007 een einde toen de organisatie met de kinderen in een speciaal gecharterd vliegtuig naar Frankrijk wilde vertrekken. De betrokkenen werden gearresteerd en veroordeeld tot acht jaar dwangarbeid, maar kregen in 2008 gratie van het Tsjadistische regime.

Het Franse proces over deze zaak ging deze maand in Parijs van start. Daar staan zes beklaagden terecht voor het bedrog van 358 gastgezinnen, hulp bij illegaal verblijf in Frankrijk van buitenlandse minderjarigen en het illegaal bemiddelen bij adoptie. Er is drie jaar cel gevorderd tegen hen waarvan twee jaar effectief. De voornaamste beschuldigden, de voorzitter van de Ark van Zoé en zijn partner, waren niet aanwezig. Zij wonen momenteel in Zuid-Afrika. Het verdict valt op 12 februari.