"Raket uit Noord-Korea kan VS raken"

Noord-Korea kan een raket lanceren, geladen met een atoombom, die 10.000 kilometer kan vliegen. Daarmee komt de Westkust van de Verenigde Staten in het vizier. Dat zegt alvast Zuid-Korea na onderzoek van een stuk schroot.
AP2012

Op 12 december heeft Noord-Korea, het streng gesloten communistische regime, een raket gelanceerd waarmee een satelliet in een baan om de aarde gebracht is.

Rivaal Zuid-Korea heeft een deel van die raket teruggevonden in zee. Deskundigen bij Defensie hebben de raket onderzocht. Daaruit blijkt dat de raket 10.000 kilometer kan vliegen met een atoombom van 550 kilogram aan boord.

Zuid-Korea waarschuwt de VS dus voor een nucleaire aanval. Wel is het niet duidelijk of de technologie van de Noord-Koreaanse raketten zo ver staat dat een kernkop een terugkeer in de atmosfeer kan doorstaan.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un heeft gisteren een banket gehouden voor wetenschappers en andere mensen die betrokken waren bij de lancering op 12 december "te feliciteren". Hij zei ook dat hij nog krachtiger raketten wil ontwikkelen.

AP2012