"Uitslag aanvechten in rechtbank en op straat"

De oppositiegroepen in Egypte zijn van plan om de uitslag van het referendum over de grondwet aan te vechten "op straat en in de rechtbank". Volgens officieuze resultaten heeft 64 procent van de Egyptenaren vóór de grondwet gestemd. De opkomst schommelde rond de 30 procent.
AP2012

Gisteren werden de Egyptenaren naar de urnen geroepen voor een tweede en laatste ronde van het referendum over het nieuwe ontwerp van grondwet.

Volgens officieuze resultaten heeft 64 procent van de Egyptenaren de nieuwe grondwet goedgekeurd. Ook de Moslimbroederschap en het Nationale Reddingsfront, een van de belangrijkste oppositiepartijen, lieten al verstaan dat een meerderheid vóór de nieuwe grondwet heeft gestemd. De officiële uitslag wordt morgen verwacht.

Het referendum leidt tot zware spanningen in Egypte. De liberale en seculiere partijen en de koptische christenen vinden dat die grondwet te zeer geïnspireerd is door de islam. Ze kunnen er ook niet mee leven dat president Mursi zichzelf tijdelijk een pak meer bevoegdheden had toegekend.

Het Nationale Reddingsfront is van plan om in beroep te gaan tegen de uitslag. "We zullen dit referendum aanvechten in de rechtbank en op de straten. We zullen dit aanklagen tot onze dood, want we kunnen deze poging niet erkennen om de toekomst van de mensen te stelen." Dat zegt Amr Hawary, woordvoerder van het Nationale Reddingsfront. Volgens hem is er sprake van onregelmatigheden of zelfs fraude.

Andere oppositiegroepen stippen aan dat met een opkomst van rond de 30 procent de meerderheid van de Egyptenaren toont dat hij of zij het niet eens is met de grondwet. Of in elk geval dat de president er niet in slaagt om het land te mobiliseren rond de nieuwe grondwet.