"We vernielen alle mausolea in Timboektoe"

In Timboektoe in Mali hebben islamistische rebellen opnieuw mausolea vernield. Ze willen daarmee doorgaan tot alle mausolea verwoest zijn. Het historische erfgoed "is een doorn in het oog van Allah".
Op internet zijn beelden opgedoken van de vernielingen.

Begin dit jaar werd het noordoosten van Mali veroverd door Toeareg-rebellen, met de hulp van de radicaal-islamitische groep Ansar Dine. Ze hebben de onafhankelijke regio Azawad uitgeroepen, die internationaal niet wordt erkend. De radicaal-islamistische rebellen konden winnen van het Malinese leger omdat door de oorlog in Libië tegen het regime van Khaddafi heel wat wapens zich over Noord-Afrika hebben verspreid.

Radicaal-islamitische strijders vernietigen nu mausolea in Timboektoe omdat die volgens hen niet stroken met de islam. Eerder dit jaar werden al verschillende mausolea vernield. Werelderfgoedorganisatie Unesco veroordeelt dat en spreekt over "walgelijke daden". Ook het Internationaal Strafhof in Den Haag zegt dat het de vernieling van het historische erfgoed als een oorlogsmisdaad kan beschouwen.

Maar de rebellen kondigen nu aan dat ze opnieuw mausolea hebben vernield en dat wordt bevestigd door ooggetuigen. "We gaan door tot alle mausolea vernield zijn. Allah houdt er niet van. We gaan alle verborgen mausolea in de regio zoeken en verwoesten", zegt Abou Dardar, leider van Ansar Dine.

Symbool voor het onbereikbare

Timboektoe is vermoedelijk gesticht in de 12e eeuw. Voor de Toeareg-nomaden was de stad een belangrijke halte op de karavaanroute die de landen aan de Niger-rivier verbond met Noord-Afrika, dwars door de Sahara-woestijn. In de loop der eeuwen groeide de stad uit tot een belangrijk islamitisch kenniscentrum en een centrum van waaruit de islam zich heeft verspreid in heel West-Afrika.

Timboektoe telt zo'n 32.000 inwoners en ligt even ten noorden van de Niger-rivier. De stad staat zowat symbool voor het onbereikbare omdat ze moeilijk bereikbaar is, midden in de woestijn. De laatste jaren was de stad ook uitgegroeid tot een van de toeristische trekpleisters in Mali, maar het geweld in het West-Afrikaanse land heeft dat laatste nu onmogelijk gemaakt.