"Zeker 90 doden bij luchtaanval op bakkerij"

Bij een luchtaanval op een bakkerij in de Syrische stad Halfaya zijn volgens de oppositie tientallen doden gevallen. Als het bericht bevestigd wordt, gaat het om een van de dodelijkste aanvallen sinds de opstand tegen president Bashar al-Assad bijna twee jaar geleden uitbrak. De Arabische nieuwszender Al Jazeera heeft het zelfs over minstens 90 doden.
AP2012

De stad Halfaya is sinds vorige week in handen van de rebellen. In de stad is een tekort aan brood en honderden mensen stonden dan ook aan te schuiven aan de bakkerij toen een bom ontplofte tussen de mensen. Volgens getuigen kwamen de bommen van een Syrische jachtbommenwerper. Veel doden en gewonden zouden vrouwen en kinderen zijn.

Op een videofragment op de sociale website Youtube is een grote bomkrater te zien in het midden van de weg. Overal in de buurt liggen doden en gewonden. "Zijn dit jouw hervormingen, Bashar? Waar zijn jullie, Arabieren? Waar is de wereld?", roept een man in het filmpje bij de gruwelijke beelden.

Het is niet de eerste keer dat een bakkerij een doelwit is. Eind augustus meldde de mensenrechtenorganistatie Human Rights Watch dat het Syrische leger ten minste tien bakkerijen had bestookt in de buurt van Aleppo.

Het bombardement vanuit de lucht is volgens de oppositie dus georkestreerd door het regime-Assad. Maar woordvoerders van de regering beschuldigen "terroristische groeperingen", die dan beelden zouden hebben verspreid om Assad met de vinger te wijzen.