Betere wifi in vliegtuigen dankzij aardappelen

Als de draadloze internet-verbinding in vliegtuigen betrouwbaarder lijkt dan vroeger, dan is dat misschien wel te danken aan de aardappel. Ingenieurs van de vliegtuigbouwer Boeing hebben immers 9.000 kilogram aardappelen gebruikt om het wifi-signaal te verbeteren.
AP2006

De grote luchtvaartmaatschappijen bieden op de meeste vluchten wifi aan voor de klanten die geen ogenblik meer zonder hun laptop of tablet kunnen, maar de sterkte van het signaal kan erg wisselvallig zijn.

Om de sterkte te kunnen testen, hadden de ingenieurs een vol vliegtuig nodig, maar aangezien de testen erg lang zouden duren, konden ze moeilijk echte passagiers vragen om dagenlang stil te blijven zitten. En daar verscheen dan de aardappel op het toneel.

Een van de ingenieurs herinnerde zich namelijk dat hij ooit een artikel gelezen had in het Journal of Food Science over hoe goed verschillende groenten en fruit elektriciteit geleiden. Daardoor gingen de ingenieurs zich afvragen of ze geen aardappelen zouden kunnen gebruiken en wat bleek? Dankzij hun vochtgehalte en bepaalde chemische eigenschappen, absorberen en reflecteren aardappelen radiogolven op ongeveer dezelfde manier als een menselijk lichaam. 

En dus kochten de ingenieurs 9.000 kilo aardappelen en stapelden ze de zakken in de stoelen van een afgedankt vliegtuig, zodat ze leken op passagiers. Met de gegevens die ze zo konden verzamelen, konden ze het wifi-signaal optimaliseren, en er ook voor zorgen dat het geen invloed had op de navigatie- en communicatie-apparatuur van het vliegtuig.  

Dankzij de aardappelen is de wifi nu al verbeterd op drie modellen van Boeing. De ingenieurs noemden het experiment met een knipoog "Synthetic Personnel Using Dialectic Substitution". De afkorting daarvan is SPUDS en dat is een populaire benaming voor aardappels.

lees ook