Jamaicaanse vissers overleven 3 weken op rauwe vis

Wat een ontspannen vistochtje van drie dagen zou worden, draaide uit op een nachtmerrie van drie weken. Twee Jamaicaanse vissers dobberden al die tijd stuurloos rond op zee omdat hun motor was uitgevallen. Ze konden overleven door onder meer rauwe vis te eten.

Op 20 november vertrokken de 54-jarige Everton Gregory en de 58-jarige John Sobah voor een driedaagse vistocht vanaf de zuidoostelijke kust van Jamaica. Doel van hun tripje was het 13 kilometer verder gelegen Finger Bank.

Nadat ze twee dagen met succes gevist hadden, wilden ze opnieuw koers zetten naar de kust. Maar hun motor had het begeven. Omdat het water te diep was om het anker te gebruiken en omdat de stroming te sterk was, dreef hun boot steeds verder af.

Toen ze niet terugkeerden, organiseerden vrienden, familie en politie een grote zoektocht op zee. Met boten en een vliegtuig werd het gebied waar de mannen zouden vissen tevergeefs afgezocht. Twee weken later merkte een helikopter van de Colombiaanse marine het vissersbootje op. Wegens het slechte weer duurde het nog twee dagen voordat ze werden gered.

De mannen waren 800 kilometer afgedreven van hun oorspronkelijke visplek. Drie weken overleefden ze door rauwe vis te eten en gesmolten ijsblokjes te drinken. Het ijs hadden ze meegenomen om hun gevangen vis in te bewaren. De vissers moesten in Colombia worden behandeld voor uitdroging, ondervoeding en onderkoeling.