Monti is geen kandidaat, maar "wel beschikbaar"

In Italië is de ontslagnemende premier Mario Monti geen kandidaat bij de parlementsverkiezingen van 24 en 25 februari. De partijloze Monti zei op een persconferentie dat hij na de verkiezingen wel beschikbaar blijft om verantwoordelijkheid te nemen als partijen hem dat vragen.

Monti zal zich niet aansluiten bij een politieke partij en neemt niet deel aan de verkiezingen op 24 en 25 februari. Maar als een brede betrouwbare coalitie hem vraagt premier te worden, dan is hij daartoe bereid. Verder zei hij dat het denken in links en rechts binnen de politiek achterhaald is. Volgens hem is er een brede coalitie nodig die Italië regeert.

Tijdens de persconferentie had Monti veel kritiek op oud-premier Silvio Berlusconi, die wil terugkeren in de Italiaanse politiek. Monti hekelde bijvoorbeeld de wetten die Berlusconi door het parlement loodste om zichzelf te beschermen tegen vervolging door justitie.

Vrijdag bood Monti zijn ontslag als regeringsleider aan. Dat ontslag was niet onverwacht: Monti had al eerder laten verstaan dat hij ontslag zou nemen na de goedkeuring van de begroting door het parlement, en dat gebeurde vrijdag. De regering kreeg enkele weken geleden bij twee parlementaire stemmingen geen steun van Popolo della Libertà (PdL), de centrumrechtse partij van ex-premier Silvio Berlusconi. Monti trok daaruit de conclusie dat hij niet langer over een parlementaire meerderheid beschikte.

Internationaal krijgt Monti veel waardering voor zijn hervormingsagenda. Hij regeert sinds vorig jaar met een zakenkabinet. Zijn opdracht was vooral om Italië uit de economische crisis te loodsen.