N-VA: "Arnault kan niet zomaar Belg worden"

"Als blijkt dat Bernard Arnault zich schuldig gemaakt heeft aan fiscale fraude wordt hij geen Belg voor de N-VA." Dat heeft N-VA-Kamerlid Theo Francken (grote foto) vanochtend gezegd in "Peeters & Partners" op Radio 1. Enkele dagen geleden had Francken gezegd dat ons land iemand als Arnault nodig heeft.

Drie maanden geleden kondigde de Fransman Bernard Arnault (kleine foto), de rijkste man van Europa, aan dat hij in België zou komen wonen.

Als multimiljardair is hij gekant tegen de nieuwe rijkenbelasting van de Franse president François Hollande. Daarom besliste hij om naar België te verhuizen. Meer nog, hij wilde zich ook tot Belg laten naturaliseren.

Maar daar gaat de Dienst Vreemdelingenzaken niet mee akkoord. Tot ongenoegen van de N-VA. Voor de Vlaams-nationalistische partij is de rijke Fransman een welgekomen nieuwe landgenoot. "Hij is iemand met een enorme meerwaarde voor ons land. Hij zegt ook dat hij extra wil investeren en werkgelegenheid creëren en ik denk dat dit land dat ook nodig heeft", reageerde Kamerlid Theo Francken eerder van de week.

AP2010

"Niet vandaag, niet morgen, nooit niet"

Gisteren raakte bekend dat Arnault al jaren grote bedrijvendeals onderbrengt in Belgische bedrijfjes om belastingen in zijn eigen land te ontwijken.

Meteen het signaal voor de N-VA om haar standpunt bij te stellen. In "Peeters & Partners" zei Francken vanochtend dat Arnault niet zomaar Belg mag worden. "Aan de naturalisatie zijn voorwaarden verbonden", aldus Francken.

"Als blijkt dat die man zich schuldig gemaakt heeft aan fiscale fraude wordt hij geen Belg voor de N-VA. Niet vandaag, niet morgen, nooit niet."