Parwais Sangari niet meer in Afghanistan

Parwais Sangari, de Afghaanse twintiger die van de zomer vanuit ons land teruggestuurd werd naar zijn geboorteland, is daar nu niet meer. Hij is gevlucht naar Pakistan. Dat heeft hij aan zijn Belgische advocate laten weten.

Parwais Sangari was in 2008 als 16-jarige vanuit Afghanistan naar ons land gevlucht. Hij zocht hier asiel omdat zijn vader vermoord zou zijn door de taliban. Zijn aanvragen werden echter afgewezen en op 9 juli van dit jaar werd hij teruggestuurd naar Afghanistan. Dat veroorzaakte heel wat ophef omdat de jongeman gold als een toonbeeld voor goede integratie.

Na zijn terugkeer naar Afghanistan woonde hij een tijdje bij zijn tante en oom in de hoofdstad Kaboel. Na nieuwe bedreigingen is hij nu gevlucht naar Pakistan. Dat heeft hij aan zijn Belgische advocate Kati Verstrepen laten weten. De bedreigingen zouden "zeer concreet" zijn. Volgens Sangari zou het om dezelfde mensen gaan als diegenen die het destijds op zijn vader hadden gemunt.

Zijn advocate verzamelt nu bewijsmateriaal van de bedreigingen. Ze wil dat ons land Parwais terug opneemt. "België hanteert de internationale regels die stellen dat een land niemand mag terugsturen naar een ander land waarvan hij beweert dat hij er in gevaar is. Als aangetoond wordt dat de bedreigingen reëel zijn, moet België zijn verantwoordelijkheid nemen", zegt Verstrepen.