Nul euro voor elektriciteit, maar u zal het niet merken

Door de zachte temperaturen is elektriciteit op de groothandelsmarkt vandaag zo goed als gratis. Dat is erg opmerkelijk in deze periode. Maar de consument zal dat niet merken op zijn factuur.

"Op dit moment is er veel wind in Europa en daardoor is er een groot aanbod aan elektriciteit. Want windenergie heeft voorrang op de elektriciteitsproductie en wind volgt de vraag niet: er is elektriciteit als het waait", legt Lise Mulpas van netbeheerder Elia uit in "De ochtend" op Radio 1.

"Bovendien zijn de temperaturen uitzonderlijk zacht voor deze tijd van het jaar. Een groot aanbod in combinatie met een lage vraag, betekent dat elektriciteit op de markt verhandeld wordt voor nul euro." Op sommige momenten is er vandaag zelfs sprake van negatieve prijzen. En dat terwijl er eerder dit jaar nog werd gewaarschuwd voor stroomtekorten.

Gratis elektriciteit mag dan bizar lijken, zeker in de kerstperiode, op de factuur van een modale Belg zal het niet te merken zijn. "Consumenten sluiten een contract af en die prijs is een weergave van de pieken. De leverancier moet stroom garanderen, of die nu heel duur of heel goedkoop is op dat moment", zegt Mulplas nog.

Meest gelezen