Armoedeverenigingen krijgen derde meer aanvragen

Almaar meer Vlamingen geven aan dat ze in armoede leven. Volgens de verschillende Vlaamse armoedeorganisaties ging het aantal aanvragen van mensen in nood dit jaar met dertig procent omhoog. Sommigen maken zelfs gewag van een verdubbeling van de aanvragen. De crisis speelt hierbij een belangrijke rol, zo blijkt.

"Enkele jaren geleden kwamen hier wekelijks zo'n 300 mensen een voedselpakket afhalen, nu zijn dat er al 600", luidt het bij de Antwerpse hulpvereniging Dakant vzw. "En elke week komen er nog bij."

Het Vlaams Netwerk tegen Armoede merkt een stijging van 25 tot 30 procent in een steekproef bij de 55 verenigingen die het vertegenwoordigt. "En dit bij zowel laagdrempelige activiteiten, zoals een wekelijkse maaltijd of kleding wassen, als in werkgroepen waar mensen over knelpunten nadenken en oplossingen voor armoedeproblemen voorstellen aan overheden", zegt algemeen coördinator Frederic Vanhauwaert.

Vooral jonge, alleenstaande ouders doen meer beroep op armoedeorganisaties. De crisis is de grootste oorzaak, maar ook het slechte beleid van de overheid speelt mee, zeggen de verenigingen. "Ze heeft niet de juiste beslissingen genomen toen de economie nog goed draaide. Hierdoor komt er in moeilijke tijden extra druk op ons. Er moeten nu structurele beslissingen komen, of we kunnen zelf als vereniging het hoofd niet meer boven water houden."

Meest gelezen