Krakers uit leegstaande sociale woningen gezet

De politie van Elsene heeft een tiental krakers uit enkele leegstaande sociale woningen gezet. De krakers wilden in de appartementen blijven tot ze effectief worden gerenoveerd, ze krijgen de steun van een aantal Brusselse verenigingen. De gebouwen staan al jaren leeg.

Volgens TV Brussel staan er meer dan 150 sociale woningen leeg in Elsene, terwijl er een nijpend tekort is aan betaalbare woningen. Onder meer uit protest hiertegen hielden de krakers al sinds november de gebouwen bezet. Ze hadden de huisvestingsmaatschappij om een tijdelijke overeenkomst gevraagd rond de bezetting van de gebouwen, tot die gerenoveerd en omgevormd worden tot sociale woningen. Dat de renovatiewerken zo lang op zich laten wachten, ligt volgens de eigenaar aan de administratieve rompslomp die ermee gepaard gaat.

Die eigenaar, de sociale huisvestingsmaatschappij Elsense Haard, noemt de situatie in de gebouwen te gevaarlijk en heeft naar eigen zeggen daarom de krakers laten uitzetten. Vooral de elektriciteit zou niet in orde zijn. Daarnaast staan er meer dan 2.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning en vindt de Elsense Haard het niet kunnen dat de krakers er dan gratis zouden wonen.

De krakers staan niet alleen. Samen vormen ze het huisvestingsproject "Leeggoed/Vidange" dat wordt ondersteund door de organisaties JES (Jeugd en Stad), Pigment, Chez nous, le 123 en Samenlevingsopbouw.

Meest gelezen