Kemphanen Centraal-Afrikaanse Republiek gaan praten

De regering van de Centraal-Afrikaanse Republiek en de rebellenbeweging Seleka gaan met elkaar onderhandelen. Dat heeft een woordvoerder van de Economische Gemeenschap van Centraal-Afrikaanse Staten bekendgemaakt, die bemiddelt in het conflict in het land.
In de straten van Bangui heerst een gespannen rust

"Alle partijen hebben aanvaard om te praten", zegt Guy-Pierre Garcia, vicesecretaris-generaal van de Economische Gemeenschap van Centraal-Afrikaanse Staten. Een juiste datum voor de onderhandelingen ligt nog niet vast.

Het geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek laaide zo'n twee weken geleden op. De Seleka-rebellen verwijten president François Bozizé dat hij een eerder vredesakkoord uit 2007 niet respecteert. Ze zijn intussen opgerukt tot enkele tientallen kilometers van de hoofdstad Bangui. Ook vandaag is weer hevig gevochten in de buurt van de stad Bambari, ten oosten van Bangui.

De Franse premier Jean-Marc Ayrault heeft intussen herhaald dat zijn land niet van plan is om tussenbeide te komen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Eerder had president François Hollande gezegd dat de Franse troepen ter plaatse er zijn om de Fransen en de Franse belangen te beschermen.

Meest gelezen