Ryanair-piloten luiden alarmbel in reportage

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers eist een onderzoek naar vermeende mistoestanden bij de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair. Die zou piloten onder druk zetten om met zo weinig mogelijk brandstof te vliegen. Dat drukt de kosten, maar brengt de veiligheid in gevaar, luidt het.

De oproep om een onderzoek in te stellen komt er naar aanleiding van een reportage van het Nederlandse programma KRO Reporter. In de reportage, die vanavond wordt uitgezonden, getuigen 4 Ryanair-piloten. Ze noemen hun -anonieme- getuigenis een "noodoproep".

”We zoeken altijd de randen op, ook de randen van de regelgeving”, zegt een van hen. “Beïnvloedt dat de veiligheid? Ja, dat doet het”, vult een collega aan. De piloten hebben het onder meer over druk die wordt uitgeoefend om zo min mogelijk brandstof te tanken en zo geld te besparen.

Eind juli was er nog een incident in Spanje, waarbij op dezelfde dag 3 Ryanair-vluchten een noodlanding moesten maken in Valencia. Alle 3 hadden ze te weinig brandstof. In de Nederlandse reportage zit een reconstructie van die avond waaruit zou blijken dat een rampscenario dichtbij was.

"De vliegtuigen waren niet in gevaar, maar moesten om een mayday vragen, zodat ze konden landen met de vereiste hoeveelheid overgebleven brandstof", zei Ryanair-topman Michael O'Leary (foto onder) eerder over wat er in Spanje gebeurd was. Volgens hem leeft de lagekostenmaatschappij alle veiligheidsvoorschriften strikt na.

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers eist nu een diepgaand onderzoek naar het beleid van Ryanair. De overkoepelende European Cockpit Association (ECA) beaamt die vraag. "Het is wachten op een keer dat een vliegtuig helemaal geen brandstof meer over heeft", zegt voorzitter Nico Voorbach.

De piloten maken voorts ook gewag van een angstcultuur en een dictatoriaal management. Het is niet de eerste keer dat de arbeidsomstandigheden bij Ryanair aangeklaagd worden. De maatschappij is een van de grootste van Europa én een van de meest winstgevende.

Meest gelezen