Scientology vervolgd als criminele organisatie

Het federaal parket vervolgt de Scientology-kerk in België en enkele van haar topmedewerkers. Dat meldt De Tijd. Ze worden beschuldigd van afpersing, oplichting, illegale geneeskunde en inbreuken op de privacywet.

Het parket wil Scientology laten veroordelen als criminele organisatie. Aan de resem klachten is jarenlang onderzoek voorafgegaan. De aanleiding voor dat onderzoek was een klacht van de Brusselse Gewestelijke Dienst voor Arbeidsbemiddeling over bedenkelijke arbeidscontracten. De zaak belandde bij onderzoeksrechter Michel Claise, die in april 2008 huiszoekingen liet uitvoeren. De politie zou daarbij een pak meer belastend materiaal hebben aangetroffen.

In 2009 had de Brusselse raadkamer een zaak tegen Scientology over oudere feiten nog voor onbepaalde tijd uitgesteld. Maar nu is er dus een nieuw strafdossier. Volgens De Tijd mikt het Belgische gerecht op een strenge veroordeling, die internationaal kan gelden als een precedent. Enkele jaren geleden werd de beweging in Frankrijk al veroordeeld wegens oplichting.

Scientology heeft haar Belgische hoofdkwartier in Mechelen, de Europese hoofdzetel is in Brussel gevestigd. Bij ons is de beweging niet erkend als godsdienst, in de VS is het een kerk met bekende leden als Tom Cruise en John Travolta. In België zou Scientology naar schatting tussen de 300 en de 500 leden tellen.

Meest gelezen