Historische metrolijn in Buenos Aires bedreigd

De historische metrolijn A in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires dreigt ontmanteld te worden. De metrostellen, binnenin prachtig afgewerkt met hout, zijn de oudste ter wereld die nog in werking zijn. De nakende ontmanteling stuit op protest bij de bevolking en politici.

Het stadsbestuur van Buenos Aires heeft aangekondigd dat 95 wagons van de historische lijn A binnenkort uit roulatie genomen zullen worden.

Lijn A in Buenos Aires was de allereerste metrolijn in het zuidelijke halfrond. Op lijn A rijden bovendien de oudste metrostellen ter wereld die nog in normaal gebruik zijn.

De metrostellen van lijn A zijn vanbinnen prachtig afgewerkt met hout (foto bovenaan) en werden tussen 1911 en 1919 in Brugge gemaakt, door de maatschappij La Brugeoise, Nicaise et Delcuve. De inwoners van Buenos Aires noemen de stellen daarom "belgas" (Belgen) of "brujas" (Spaans voor zowel heksen als Brugge).

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest worden nog metrostellen uit 1896 gebruikt, maar enkel op een toeristisch traject.

"Hout kan dienen om vlees te grillen"

De dreigende ontmanteling stuit op heel wat protest bij de bevolking en sommige politici. De kabinetschef van de burgemeester, Horacio Rodriguez Larreta, gooide nog wat olie op het vuur door te zeggen dat het hout van de metrostellen gebruikt zou kunnen worden voor een "asado", een typisch Argentijnse grilltechniek voor vlees.

"De enige metrolijn ter wereld met wagons van 100 jaar oud moet blijven bestaan", reageert Santiago Pusso van Basta de Demoler, een Argentijnse ngo die voor het behoud van het Argentijnse patrimonium strijdt. (Basta de moler betekent zoveel als "stop de vernietiging")

De ngo wil nu naar de rechter stappen om de ontmanteling van de metrolijn te voorkomen. Basta de moler krijgt ook steun uit politieke hoek. Volgens gemeenteraadslid Maria José Lubertino hebben de metrostellen "een historische waarde die beschermd moet worden". "We willen vermijden dat er met de metrostellen gebeurt wat er met de straatstenen van San Telmo of met het parket van het Colon-theater is gebeurd."

De burgemeester van Buenos Aires, Mauricio Macri van de rechtse partij Pro, wordt er geregeld van beschuldigd weinig belang te hechten aan het patrimonium van de Argentijnse hoofdstad en het zelfs te beschadigen.

Meest gelezen