"Piloten worden vervangen als ze niet fit zijn"

Piloten die ziek zijn, worden vervangen door andere piloten die stand-by staan. Dat laat de Ierse luchtvaartmaatschappij weten als reactie op de anonieme getuigenissen van enkele piloten in het Nederlandse tv-programma Brandpunt Reporter.

Enkele piloten van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair hadden anoniem op televisie getuigd over hoe ze moeten vliegen ook als ze daar eigenlijk te ziek voor zijn. Volgens de Europese regelgeving is vliegen als je daar niet toe in staat bent, strafbaar.

De luchtvaartmaatschappij ontkent deze beschuldigingen met klem. "Van de meer dan 1.700 piloten hebben er van mei 2011 tot mei 2012 meer dan 1.010 gebruikgemaakt van de mogelijkheid om zich te laten vervangen wanneer ze zich niet fit genoeg voelen", klinkt het.

Volgens de piloten in Brandpunt Reporter zitten de piloten bij Ryanair door de arbeidsomstandigheden ziek of oververmoeid in de cockpit. "Als we niet vliegen, krijgen we niet betaald. Dus als je ziek bent, niet fit, of als je persoonlijke problemen hebt, dan heeft dat gevolgen voor je inkomen", getuigt een gezagvoerder.

Ryanair spreekt de beweringen van de piloten tegen. "Piloten mogen volgens de wet maar 900 uur per jaar vliegen, wat neerkomt op een gemiddelde van 18 uur per week. Wanneer piloten ziek zijn, kunnen ze dus zonder problemen hun ziektedagen later op het jaar compenseren", klinkt het.

AP2012

Ryanair wil onderzoek naar Brandpunt Reporter

Beroepsorganisaties zijn geschokt en willen zo snel mogelijk een onderzoek naar de bedrijfscultuur van Ryanair én naar het brandstofbeleid van de prijsvechter.

Vorige week getuigden piloten bij Brandpunt Reporter dat zij onder druk worden gezet om te vliegen met zo min mogelijk brandstof. Ook dat wordt ontkend door Ryanair.

Ryanair wil een onderzoek openen naar het televisieprogramma "dat zich profileert als onderzoeksjournalistiek, maar zich baseert op valse getuigenissen van anonieme personen".

Meest gelezen