Omstreden Nederlandse neuroloog werkte in Duitsland

In Nederland is opnieuw ophef ontstaan over een geschorste neuroloog. Ernst Jansen Steur mag na het stellen van verscheidene foute diagnoses niet meer werken als neuroloog in Nederland. De Nederlandse openbare omroep NOS ontdekte echter dat de man al een tijd in Duitsland aan de slag was.

Deze week kwam aan het licht dat de omstreden 67-jarige neuroloog gewoon aan in Duitsland aan de slag was. Hij werkte er als assistent-arts in een ziekenhuis in de stad Heilbronn. Verschillende personeelsleden van het ziekenhuis bevestigden dat aan een Nederlandse journalist.

Jansen Steur wordt ervan verdacht dat hij in een Twents ziekenhuis jarenlang foute diagnoses zou hebben gesteld. Hij vertelde aan patiënten dat ze zwaar ziek waren terwijl dat helemaal niet het geval was. 13 patiënten zouden zo nodeloos een hersenoperatie ondergaan hebben. De neuroloog werd in er in 2003 ontslagen omdat hij een medicijnverslaving had.

In Nederland loopt een onderzoek tegen hem waardoor hij er ook niet als neuroloog mag werken. Maar zolang hij niet veroordeeld is, mag hij wel in het buitenland werken. Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie had zijn Duitse werkgever hem beter moeten screenen.

"Duitsers hadden maar moeten googelen"

De Nederlandse minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vindt dat ook. "Het Duitse ziekenhuis had zijn naam maar één keer hoeven te googelen en dan had het enorme ellende zien bovendrijven", zei ze gisteravond in het tv-programma "Nieuwsuur". Volgens Schippers had het feit dat iemand met zo'n uitgebreid cv bereid was om als assistent te werken, een belletje moeten doen rinkelen.

Schippers en verscheidene Nederlandse europarlementsleden pleiten ervoor om op Europees niveau een zwarte lijst aan te leggen van artsen die in eigen land geschorst zijn. Niet alle Europese landen zijn daar echter voor te vinden.

Het Klinikum am Gesundbrunnen in Heilbronn heeft Jansen Steur inmiddels ontslagen. Het is niet duidelijk hoe lang de neuroloog er al aan de slag was. Het is overigens niet de eerste keer dat Jansen Steur tegen de lamp loopt. Enkele jaren geleden kwam al aan het licht dat hij in drie Duitse ziekenhuizen werkte. Daar vertrok hij toen hij er ontmaskerd werd.

Meest gelezen