"Bleef maar bidden dat de boom niet zou breken"

“Het meer zag er goed bevroren uit.” Zo begon het verhaal van twee tieners midden vorige week toen ze zich op het bevroren water in Show Low, Arizona (VS), waagden. Maar eens op het ijs, hoorden ze plots alleen maar gekraak. Ze konden zich ternauwernood redden -teruglopen was geen optie meer- door zich vast te klampen aan een dode boom met nog een paar uitgestorven takken. Daarna was het bang wachten op hulp.
AP2013

Uiteindelijk zouden de 14-jarige Christian Van Aller en de 15-jarige Alex Orton bijna vier uur lang in de boom doorbrengen. "We wisten helemaal niet wat er ging gebeuren. Zouden we uiteindelijk in het water vallen? Misschien wel sterven?", aldus een van de jongens aan ABC News.

Een bijkomend probleem was dat beide jongens een schoen verloren waren tijdens het rennen. Op de boom probeerden ze hun voeten warm te houden met hun handschoenen. Bovendien was de andere voet van één van hen nat geworden, zodat de jongen, terwijl hij op een tak stond, ook die schoen moest uitdoen.

De broer van Alex Orton, die zich niet op het ijs gewaagd had, wist eerst zijn moeder en dan de hulpdiensten te verwittigen. Intussen werd het donkerder én kouder. "Ik bleef maar bidden dat die boom zou standhouden. Als die zou breken, zouden ze het niet overleven", aldus moeder Bonnie Van Aller aan WPTV.

Reddingsdiensten wisten de jongens daarna veilig terug aan land te brengen. "Toen ze ons van die boom afhaalden, waren onze handen en voeten klaar om van ons lichaam te vallen", besloot Christian Van Aller.

De jongens werden met onderkoelingsverschijnselen naar een plaatselijk ziekenhuis overgebracht.

lees ook