"Geen fiscaal voordeel om naar beurs te gaan"

De SP.A kant zich tegen het voorstel van vicepremier Steven Vanackere (CD&V) om spaarders te stimuleren met hun geld aandelen op de beurs te kopen. Vanackere wil zo meer spaargeld naar risicodragend kapitaal laten verhuizen. Maar dat kan voor de SP.A niet, zegt Karin Temmerman, fractieleidster van de SP.A in de Kamer.

Er staat een recordbedrag van 230 miljard euro op de Belgische spaarboekjes, terwijl bedrijven het steeds moeilijker krijgen om geld te vinden voor investeringen. Hoe kan je het spaargeld tot bij de bedrijven krijgen?

Vanackere (foto onder) denkt aan een nieuwe wet-Cooreman-De Clercq, zoals in de jaren 80: een belastingvoordeel voor particulieren die aandelen kopen. De SP.A vindt dat geen goed idee. Slapend geld moet niet worden "gewekt" via risicovolle beleggingen, en zeker niet met behulp van een belastingvoordeel, zegt Temmerman in De Morgen.

"Vanackere maakt een vreemde kronkeling. De regering heeft de roerende voorheffing opgetrokken naar 25%, een stapje om de belastingen van arbeid te verschuiven naar vermogen. Het is toch niet de bedoeling om dat terug te draaien?"

Temmerman vraagt zich ook af waar de regering het geld vandaan zal halen om een dergelijk belastingvoordeel toe te kennen.

De SP.A is eerder voorstander van een soort "volkslening", een idee van hun eigen vicepremier Johan Vande Lanotte. De banken organiseren een geldophaling. Wie intekent, krijgt een gewaarborgd rendement dat hoger ligt dan de spaarrente. Het geld gaat naar sociaal-economische projecten.

Eerder had ook Groen zich al tegen het voorstel van Vanackere gekant. De partij ziet meer heil in een veiliger spaarproduct, waarbij het geld evenzeer gebruikt kan worden om bedrijven te helpen. CD&V en Open VLD steunen het voorstel wel.