"Is dit de manier om je kind op te voeden?"

Terwijl in de meeste gezinnen de afgelopen weken een harmonieuze kerst- en nieuwjaarssfeer heerst, verliep bij het Amerikaanse gezin Papen toch niet alles zoals gepland. Het gezin uit South Dakota kampte niet alleen met een griepvirus, zoon Kenyon irriteerde moeder Paula ook door voortdurend op haar iPad bezig te zijn. Toen er op een gegeven moment onduidelijkheid opdook over een eventuele dure aankoop op eBay, greep de 35-jarige moeder haar kans.

"Waarom heb je die wagen van 50.000 dollar op eBay gekocht?" Met deze grap bracht Papen haar zoon tot een immense huilbui vol schaamte. Hij kon maar niet geloven dat hij zoiets gedaan had ("Nu moeten we alles verkopen!"), terwijl de moeder het nog erger maakte door te zeggen dat zijn aankoop niet ongedaan gemaakt kon worden. Zus Emily probeerde de brokken te lijmen door hem alsnog een Hot Wheels-autootje te willen kopen met haar zakgeld. Uiteindelijk bracht de moeder de verlossende woorden ("Je hebt ‘m niet gekocht.").

Moeder Paula kreeg er onmiddellijk van langs op het internet met opmerkingen als "Wat een aandachtshoer!", "Wat een rotslechte moeder", "Welke moeder vernedert haar zoon zo publiekelijk?" en "Voed je zo je kind op, door hem valselijk te beschuldigen met een eigen leugen?"

"Ik heb al allerlei dingen gelezen over mijn manier van opvoeden", verdedigde Papen zich in het Amerikaanse praatprogramma Today. "Maar je moet dat over je heen laten gaan. Voor mij is het belangrijk, echt waar, om kinderen zin voor humor bij te brengen. Hen te leren hoe ze een grap moeten ondergaan is een goeie zaak." Haar 8-jarige zoon zag achteraf ook de humor van de grap in.

"Soms durft hij nogal erg emotioneel reageren, en dat kan best grappig zijn. Ik ben dat dan beginnen te filmen, zodat hij zichzelf eens kon bezig zien. Maar het werd nog veel grappiger dan ik aanvankelijk verwacht had. En de kritiek dat hij me in de toekomst minder zal vertrouwen, nee, daar geloof ik niet in. Het hoort in een gezin om met elkaar te lachen, en wij doen dat nu eenmaal graag."

Hier beneden kunt u de "grap" -intussen al ruim een half miljoen keer bekeken- zelf beoordelen:

lees ook