"Laruelle laat middenstand in de steek"

Ondernemersorganisaties Unizo en NSZ reageren ontgoocheld op het toekennen van een socio-economische vergunning voor het shoppingcenter Just under the Sky aan de Brusselse Van Praetbrug. Het interministerieel comité gaf eerder vandaag groen licht voor het toekennen van zo'n vergunning. Minister van Middenstand Sabine Laruelle (MR, foto) stemde voor. Just under the Sky beschikt daarmee als enige van de drie megaprojecten in de buurt over alle nodige vergunningen.

Het interministerieel comité keurde het project Just under the Sky (JUTS) vanmiddag met drie stemmen tegen twee goed. Minister van Middenstand Sabine Laruelle sprak zich uit voor het project. De vertegenwoordiger van minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) en minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) stemden tegen, die laatste "wegens de onduidelijkheid van de impact op de tewerkstelling".

Over de socio-economische vergunning van JUTS was er de afgelopen weken nogal wat onenigheid. Het Nationaal Sociaal-economisch Comité voor de Distributie had een negatief advies gegeven maar doordat de stad Brussel niets ondernam, werd de vergunning toch automatisch toegekend.

Daarop tekende onder meer ondernemersorganisatie Unizo beroep aan bij het interministerieel comité. Dat comité stemde eind december al een eerste keer, met vier stemmen voor en één onthouding. Maar Vande Lanotte beklemtoonde achteraf dat de beslissing nog niet officieel was. Vandaag werd er dus opnieuw gestemd en opnieuw koos een meerderheid voor het verlenen van de vergunning.

Drie megaprojecten dicht bij elkaar

JUTS, een project van de Franstalige familie Mestdagh, is een van de drie grote shoppingcentra die gepland staan in Brussel en omgeving. Het is gepland op het terrein van de vroegere Godin-fabriek (kleine foto), aan het kanaal Brussel-Willebroek. De andere twee projecten zijn Uplace in Machelen en Neo aan de Heizel.

Alle drie de projecten krijgen heel wat tegenkanting. Tegenstanders wijzen op de mobiliteitsproblemen die ze met zich mee zullen brengen. De zelfstandigenorganisaties zijn bezorgd over de gevolgen voor de kleinhandel. Velen vragen zich ook af of er überhaupt wel nood is aan drie grote megaprojecten op relatief kleine afstand van elkaar.

Eerder schorste de Raad van State de milieuvergunning voor Uplace in Machelen. Neo zou pas midden volgend jaar starten met het aanvragen van de vergunningen.

"De waanzin ver voorbij"

Unizo, de Unie voor Zelfstandige Ondernemers reageert teleurgesteld op het nieuws en noemt het "spijtig dat minister van Middenstand ons in dit dossier in de steek laat".

Nog volgens Unizo maakt het interministerieel comité hier dezelfde fout als de Vlaamse regering in het Uplace-dossier. "Ondanks bezwaren kreeg Uplace (kleine foto) toch een vergunning", luidt het. De Raad van State schorste die vergunning later. Unizo diende een tijd geleden bij de Raad van State een verzoekschrift in tegen de milieu- en bouwvergunning voor Just under the Sky en overweegt nu om hetzelfde te doen tegen de socio-economische vergunning.

Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) noemt de beslissing "onbegrijpelijk". "Drie enorme shoppingcenters op nog geen tien kilometer van elkaar, dat is de waanzin ver voorbij", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "Er is onvoldoende draagvlak voor dit project en al zeker niet bij de lokale handelaars."

Minister van Middenstand Sabine Laruelle (MR) stemde voor het toekennen van een socio-economische vergunning voor JUTS. Naar eigen zeggen omdat er "niet voldoende argumenten waren om het dossier te weerleggen".