"Plan van Assad staat los van de werkelijkheid"

De VS is niet overtuigd door het nieuwe plan tot verzoening dat de Syrische president Bashar al-Assad gisteren heeft voorgesteld. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken roept Assad opnieuw op om ontslag te nemen en zegt dat zijn plan "losstaat van de realiteit".

De toespraak van Assad is "een nieuwe poging van het regime om aan de macht vast te houden en doet niets om het Syrische volk naar een politieke overgang te brengen", stelt woordvoerster Victoria Nuland in een mededeling.

"Zijn initiatief staat los van de werkelijkheid, het ondermijnt de inspanningen van bemiddelaar Lakhdar Brahimi en zou enkel de voortzetting van de vervolging van het Syrische volk als resultaat hebben", staat nog te lezen.

De VS herhaalt, net als de EU, Turkije en een aantal westerse landen, dat Assad (foto links) moet opstappen. "Sinds bijna twee jaar pakt het regime van Assad zijn eigen bevolking brutaal aan."

"Assad heeft elke vorm van legitimiteit verloren en moet ontslag nemen, om op die manier een politieke oplossing en een democratische overgangsperiode mogelijk te maken, net als overeenstemming met de verwachtingen van de Syriërs", stelt de VS in de mededeling.

Assad gaf gisteren voor het eerst in zeven maanden een toespraak waarin hij een nieuwe oproep deed om een nationale dialoog te houden. Hij wil een nationale verzoeningsconferentie houden en een overgangsregering van nationale eenheid vormen. Die moet een nieuwe grondwet opstellen en algemene verkiezingen houden.

Tegelijk maakte Assad duidelijk dat hij niet van plan was om de rebellen in zijn land daarbij te betrekken. Hij noemde ze "extremisten en stromannen van het buitenland". "De rebellen zijn de vijanden van het volk, de vijanden van God. Ze noemen het een revolutie, maar daar heeft het niets mee te maken. Een revolutie heeft denkers nodig, maar zij zijn een hoop criminelen."