"Premier moet vooral beleid regering verdedigen"

CD&V-voorzitter Wouter Beke noemt de uitval van premier Elio Di Rupo naar de N-VA strategisch niet slim. "Een eerste minister moet eerst en vooral het beleid van zijn regering verdedigen", reageert hij. Bovendien moeten de verkiezingen van 2014 over de sociaal-economische thema's gaan.

Di Rupo had de N-VA afgelopen weekend een "zeer gevaarlijke" partij genoemd. "Ik heb begrepen dat de PS mensen nogal snel gevaarlijk vindt", reageerde Vlaams minister-president Kris Peeters gisteren al in "De zevende dag".

Zijn partijvoorzitter toont zich in elk geval niet opgezet met de uitval. "Van een eerste minister verwacht ik eerst en vooral dat hij het werk van zijn regering verdedigt en zich onthoudt van aanvallen op anderen", zegt hij in Het Belang van Limburg. "In plaats van andere partijen gevaarlijk te noemen, vertel ik mijn eigen verhaal", vult Beke dan weer aan in De Standaard.

In "De ochtend" benadrukte hij dan weer dat de verkiezingen in 2014 voor zijn partij niet "over een nieuwe confrontatie en nieuwe blokkeringen" gaan, "maar over het oplossen van de maatschappelijke vraagstukken". Beke heeft naar eigen zeggen een déjà-vu-gevoel. "Er is weer heel wat commotie, maar niet over dat wat bij de mensen leeft."

Ook Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten vindt de aanval van Di Rupo niet zo verstandig. "De premier en de regering zijn er om resultaten te boeken, niet om met een moraliserend vingertje te wijzen", zei ze in "De ochtend". "Iedereen heeft recht op zijn mening, maar hier komen we geen stap verder mee."

Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy ten slotte noemt de uitval van Di Rupo in De Standaard "een cadeau voor De Wever. Je wéét dat De Wever altijd in de rol van Calimero kruipt en net daarom moeten de Franstaligen tien keer nadenken vooraleer ze hem aanvallen", meent Van Rompuy.