"Vervang Fyra opnieuw door de oude Beneluxtreinen"

"Rover" en de "Maatschappij voor beter OV", twee Nederlandse reizigersorganisaties, willen dat de Fyra tussen Amsterdam en Brussel wordt vervangen tot de problemen definitief opgelost zijn. Vandaag stond de trein opnieuw drie kwartier stil.
De oude Beneluxtrein (links) en de veelgeplaagde Fyra (rechts).

"De Fyra voldoet niet aan de eisen die werden gesteld bij de aanbesteding", klinkt het bij de "Maatschappij voor beter OV" aan de Nederlandse krant NRC. "Zo zouden er achttien treinen per dag heen en weer moeten rijden en zijn dat er nu maar tien. Daarnaast vallen de treinen met bosjes uit.” Reizigersvereniging Rover pleit ervoor om de oude Beneluxtreinen weer in te zetten. "Pas wanneer de Fyra zonder problemen rijdt, is die weer aan zet", klinkt het.

Fyra staat weer drie kwartier stil

De trein was om 8.19 uur in Brussel vertrokken en zou ongeveer 2 uur later moeten toekomen in Amsterdam-Centraal, maar de hogesnelheidstrein bleef 45 minuten stilstaan aan de grensovergang.

De Fyra kreeg geen signaal binnen van het veiligheidssysteem, het communicatiesysteem tussen het spoor en de trein. Het systeem moest daarom worden heropgestart, hetgeen drie kwartier duurde. Daarna zette de trein zijn traject gewoon verder.

Al sinds de start van de Fyra begin december duiken om de haverklap problemen op met de treinen. Dit weekend kwam nog het bericht dat de meeste problemen opgelost waren. Maar zowel vandaag als eergisteren hebben passagiers hinder ondervonden door een defect.