Bank of America sluit miljardendeal met Fannie Mae

Bank of America is met de genationaliseerde hypotheekverstrekker Fannie Mae overeengekomen om alles samen zo'n 11,65 miljard dollar (een kleine 9 miljard euro) op te hoesten. Fannie Mae verweet de bank haar te hebben misleid in verband met toxische woningkredieten.

Bank of America betaalt 3,6 miljard dollar (2,73 miljard euro) aan Fannie Mae om de juridische claims te laten vallen. Daarnaast koopt de bank ook 30.000 kredieten terug voor 6,75 miljard dollar (5,12 miljard euro), en betaalt ze 1,3 miljard dollar (1 miljard euro) ter compensatie aan de kredietverstrekker. Daarmee komt er een einde aan een lange juridische strijd tussen beide bedrijven.

Fannie Mae had de bank beschuldigd van het bewust verkopen van toxische kredieten tussen 2000 en 2008, omdat achteraf bleek dat de gegevens over zowel de huizen als de debiteurs niet in orde waren. Tot nog toe had de Bank of America dat altijd ontkend.

In de aanloop van de financiële crisis van 2008 werden hypothecaire leningen samen gebundeld en verkocht als investeringen. Toen bleek dat niet iedereen die een goedkope hypotheek was verkocht, die ook effectief zou kunnen terugbetalen, kelderden die investeringen in waarde. Met desastreuze gevolgen voor de banken tot gevolg.

De hypotheekverstrekker Fannie Mae is daardoor, samen met die andere grote kredietverstrekker Freddie Mac, in zware financiële problemen geraakt en is uiteindelijk genationaliseerd in een poging om de Amerikaanse hypotheekmarkt - en in het verlengde daarvan de Amerikaanse economie - te redden.

Sindsdien houdt Fannie Mae een juridisch steekspel met de Bank of America dat nu uiteindelijk in der minne geregeld is. Freddie Mac heeft in 2011 al een soortgelijke deal gesloten met de Bank of America.

Meest gelezen