Berlusconi gaat opnieuw in zee met de Lega Nord

In Italië gaat Il Popolo della Libertà (PdL), de centrumrechtse partij van oud-premier Silvio Berlusconi, opnieuw een alliantie aan met de separatistische partij Lega Nord bij de verkiezingen in februari. De twee partijen hebben daarover vannacht een akkoord gesloten.

De twee partijen zijn in het verleden vaker samen naar de verkiezingen getrokken. Maar toch lag een akkoord deze keer moeilijk. De Lega Nord, die ijvert voor een onafhankelijk Noord-Italië, wilde niet dat Berlusconi kandidaat-premier zou zijn. In het najaar van 2011, na de val van zijn laatste kabinet, koos de PdL van Berlusconi ervoor om de regering van technocraten onder leiding van Mario Monti te steunen. Dat viel slecht bij de Lega Nord.

Het compromis is nu dat pas na de verkiezingen zal worden afgesproken wie de premier wordt, als de rechtse coalitie wint uiteraard. Berlusconi, de lijsttrekker van de PdL, zou bereid zijn om genoegen te nemen met de ministerportefeuille van economie. De post van eerste minister zou dan gaan naar de partijsecretaris van de PdL, de 32-jarige Angelino Alfano.

Voorlopig ligt Pier Luigi Bersani van de centrumlinkse Partito Democratico (PD) echter in polepositie om premier te worden. Zijn partij staat in de peilingen ruim aan de leiding met bijna 40 procent van de stemmen. De PdL van Berlusconi en de Lega Nord zouden samen op ongeveer 26 procent uitkomen. Afscheidnemend premier Monti, die met een centrumcoalitie deelneemt aan de verkiezingen, zou 15 procent halen.