Beschikt president Obama over bijzondere krachten?

Misschien heeft u er zich als pientere televisiekijker ook vragen bij gesteld. Hoe kon de Amerikaanse president Barack Obama vorige week in Washington zijn handtekening onder de fiscal cliff-deal zetten terwijl hij tegelijkertijd in Hawaï op het strand lag? Simpel. Obama maakte gebruik van een vernuftig apparaat, de autopen.
AP2011

De autopen kopieert de handtekening van de president (kleine foto) naar een pasje. Wanneer het pasje daarna opnieuw in de machine wordt gestopt, wordt de handtekening opnieuw gezet en dat zonder dat de eigenaar van de handtekening daarbij in de buurt hoeft te zijn.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Obama van de machine gebruikmaakt. In mei 2011 zette hij vanuit Frankrijk, waar hij op dat moment verbleef voor een G8-top, zijn handtekening onder een document. En later dat jaar deed hij nog eens hetzelfde vanuit Indonesië.

Voor wie denkt dat het ding er niet bepaald hightech uitziet, dat klopt. De autopen heeft al een aantal presidenten zien voorbijkomen. Zelfs Thomas Jefferson zou 200 jaar geleden al hebben gebruikgemaakt van een primitievere versie van het toestel.

AP2009