CD&V en N-VA verlaten onderhandeling Denderleeuw

De onderhandelingen in Denderleeuw lijken voorbij. N-VA en CD&V zijn uit de onderhandelingen gestapt met SP.A en Open VLD Plus. Woensdagavond is er een geheime stemming waarbij de schepenen worden aangeduid.

In Denderleeuw is er sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober sprake van een patstelling. SP.A en Open VLD Plus haalden net als CD&V en N-VA 11 zetels. Vlaams Belang haalde 3 zetels en wil gedoogsteun leveren, maar dat zou betekenen dat het cordon sanitair moet sneuvelen. Vlaams Belang herhaalt vandaag wel zijn steun aan het blok CD&V-N-VA.

Woensdagavond is er een geheime stemming waarbij de schepenen en de gemeenteraadsvoorzitter zullen worden aangeduid.

"We hadden tenminste verwacht dat SP.A en Open VLD Plus met een concreet voorstel zouden komen", reageert Jan De Dier van N-VA. "We kregen een vrijblijvende inhoudelijke nota zonder concrete toezeggingen. Het voorstel van een afspiegelingscollege is onwerkbaar." 

SP.A en Open VLD Plus reageren op hun beurt met de mededeling dat ze weigeren de verantwoordelijkheid voor de onbestuurbaarheid van de gemeente te aanvaarden. "De huidige patstelling moet gezocht worden in "jaloezie, hebzucht, frustratie en rancune die tot vandaag N-VA en CD&V hebben samengebracht", klinkt het.