Einde van strafkampen zonder proces in China

China gaat het systeem van strafkampen, officieel "heropvoedingsinrichtingen door arbeid", afschaffen. Dat schrijft "Legal Daily", de officiële krant van het ministerie van Justitie in China. Wie naar een werkkamp moet, kan daar tot 4 jaar blijven zonder proces. De politie geeft die straf.
AP2001

Er is geen officiële communicatie over het systeem van de strafkampen, maar het nieuws is gebaseerd op een mededeling van Meng Jianzhu, hoofd van het politieke en rechtscomité van de Communistische Partij.

Op een conferentie van de partij zou die hebben beloofd dat de politie het systeem van de strafkampen, of heropvoedingsinrichtingen, in de loop van het jaar niet meer zou toepassen. De conferentie was te volgen op een gesloten tv-circuit, de krant "Legal daily" kon de conferentie ook volgen. Een van de hoofdredacteurs heeft op basis daarvan zijn artikel geschreven.

Het Chinese Hooggerechtshof en andere officiële justitiële instanties hebben nog niet gereageerd op het nieuws. Het onafhankelijke blad Caixin meldt wel dat een deelnemer aan de conferentie het nieuws bevestigt.

AP2001

Veel kritiek op strafkampen

Het strafsysteem van de werkkampen, of heropvoedingsinrichtingen voor maatschappelijke rehabilitatie door arbeid en heropvoeding, werd opgericht in 1957. Dit type van dwangarbeid wordt in het Chinese strafsysteem beschouwd als een "lichte strafmaat".

Het is een adminstratieve sanctie die de politie kan opleggen. Wie de sanctie krijgt, krijgt geen proces. De maximale straftermijn is dan 4 jaar. Op de foto links staat een jongeman die 2 jaar naar een strafkamp moest omdat hij een fiets had gestolen.

Wereldwijd is er al veel kritiek gekomen op deze vorm van justitie. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties zegt dat heel wat politieke en religieuze dissidenten in dit strafsysteem terechtkomen. Vooral het feit dat er geen proces komt, stoot op felle weerstand. Ook Amnesty International klaagt het systeem aan omdat de gevangenen er gemarteld en mishandeld zouden worden.

Officieel zijn er geen cijfers over het aantal Chinezen in de strafkampen. Volgens een rapport van de VN zaten er in 2009 zo'n 190.000 mensen in die kampen. Andere mensenrechtenorganisaties hebben andere cijfers, gaande van 150.000 tot 2 miljoen mensen in de strafkampen.

AP1996