Ford Genk kiest nipt voor werkhervatting

De werknemers van Ford Genk hebben via een referendum voor een werkhervatting gekozen. 54 procent koos ervoor om 1.000 auto's per dag te produceren tegen een premie van 140 procent op het basisuurloon.
BELGA

De werknemers van Ford Genk kregen via een referendum de keuze om ofwel dagelijks 950 auto's te produceren voor een premie van 125 procent, ofwel 1.000 auto's per dag tegen een premie van 140 procent op het basisuurloon. Ook thuisblijven was een optie.

Uiteindelijk heeft 54 procent ervoor gekozen om 1.000 auto's per dag te produceren tegen een premie van 140 procent op het basisuurloon. De nee-stemmers die massaal aanwezig waren in Hasselt, waar de stemmen geteld werden, lieten hun ongenoegen blijken.

Volgens de vakbonden was de uitslag moeilijk te voorspellen. "Ik denk dat de meeste werknemers bereid zijn om de productie terug op te starten", klinkt het bij Luc Prenen van de christelijke vakbond voor de uitslag bekend was. "De voorwaarden blijven wel een discussiepunt, dus dat wordt het moeilijke."

Zelfs nu er een meerderheid voor gestemd heeft, wordt een werkhervatting niet simpel. Een kleine minderheid bij een toeleverancier of een afdeling is voldoende om heel de lopende band stil te leggen.

"Problemen andere bedrijven als drukkingsmiddel"

Tijdens het tellen van de stemmen hield een 25-tal actievoerders, voornamelijk van de toeleveranciers, buiten aan de gebouwen van sectorfederatie FTML in Hasselt - waar de stemmen geteld worden - de wacht.

Bij die actievoerders zijn er veel neen-stemmers. Zij hebben nee gestemd, omdat door niet te werken ook andere bedrijven in de problemen kunnen geraken, waardoor ze dat als extra drukkingsmiddel kunnen gebruiken tijdens mogelijke nieuwe onderhandelingen.

In de persafdeling van Ford Genk worden namelijk ook onderdelen gemaakt voor de Fordfabriek in Sint-Petersburg en voor de fabriek van Volvo in Gent. "Het schijnt dat binnen 14 dagen de productie van Volvo in de problemen zou geraken", klonk het bij de actievoerders voor de uitslag bekend was. "Als we nog twee à drie weken kunnen doen zoals we nu bezig zijn, dan hebben weer een stap gewonnen."