Gentse school sms't naar ouders van spijbelaars

In Gent start binnenkort een proefproject waarbij ouders van spijbelaars een sms of voicemailbericht krijgen als hun kind afwezig is op school. De stad wil zo het spijbelprobleem aanpakken. Vorig schooljaar was ruim 10 procent van de Gentse scholieren 10 halve dagen of meer onwettig afwezig.

Het proefproject start in de Gentse school met het hoogste aantal spijbelaars: het Centrum voor Leren en Werken, dat deeltijds beroepsonderwijs aanbiedt. De "Spijbelfoon" zal ouders automatisch waarschuwen met een sms of voicemailbericht als hun kinderen niet op school zijn. Het project wordt nu gefinaliseerd en zal "zo snel mogelijk" van start gaan.

Het gaat om een geautomatiseerd systeem op basis van de afwezigheidslijsten van de school. Dit bespaart heel wat tijd omdat de ouders niet meer opgebeld moeten worden door het personeel van de school. Als de Spijbelfoon positief geëvalueerd wordt, zal het systeem worden uitgebreid naar de andere Gentse scholen.

"Dit kan zeker nuttig zijn", zegt Evi Neven van het Actieplan Spijbelen bij het departement Onderwijs in "De ochtend" over het proefproject in Gent. "Het belangrijke is dat men kort op de bal de afwezigheden opvolgt, en ouders en leerlingen op de hoogte brengt. Preventief kan het goede effecten hebben."

Neven benadrukt dat er niet alleen in Gent, maar in alle centrumsteden "heel hard gewerkt wordt om het spijbelprobleem aan te pakken". De grens voor probleemgedrag ligt volgens haar op 10 halve dagen afwezigheid, "maar sowieso verwachten wij dat de school vanaf de eerste halve dag op zoek gaat naar de oorzaak en naar een oplossing".