Gestolen Matisse duikt na kwarteeuw weer op

Een schilderij van de Franse kunstenaar Henri Matisse is na een kwarteeuw teruggevonden. Onderzoekers kwamen het werk "Le jardin" op het spoor via een Britse kunsthandelaar die het aangeboden had gekregen.

"Le jardin" werd in 1987 gestolen uit het Museum voor Moderne Kunst in de Zweedse hoofdstad Stockholm. De dief zou kort na de roof verschillende pogingen hebben gedaan om het doek tegen exorbitante sommen terug te verkopen aan het museum.

Het schilderij dook opnieuw op in Essex, waar een kunsthandelaar het aangeboden kreeg van een Poolse verzamelaar. De man nam een kijkje op Art Loss Register, een databank voor gestolen kunst, en zag dat het daarin was opgenomen.

"Le jardin" is zo'n 767.000 euro waard. Binnenkort zal het worden teruggegeven aan het Zweedse ministerie van Cultuur.