Hagel en Brennan nieuwe toplui VS-veiligheid

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Chuck Hagel (foto, links) en John Brennan (foto, rechts) officieel voorgedragen als respectievelijk nieuwe minister van Defensie en hoofd van de inlichtingendienst CIA. De benoemingen hingen al een tijdje in de lucht en zijn omstreden. Obama riep de Senaat op om de twee benoemingen toch snel goed te keuren.
AP2013

De gematigde Republikein Chuck Hagel (66) is een Vietnamveteraan en oud-senator van Nebraska. Hij ligt bij zijn partijgenoten onder vuur voor zijn milde standpunten. Zo is hij een fel tegenstander van militaire actie in Iran en vindt hij dat Iran land betrokken zou moeten worden bij het vredesproces in Afghanistan en het Midden-Oosten. Hagel steunde aanvankelijk de militaire interventie in Irak, maar kwam daar later op terug.

In 2008 kwam het tot een breuk met de andere Republikeinen toen hij steun voor Obama als presidentskandidaat uitsprak. De nieuwe minister van Defensie heeft in het verleden al herhaaldelijk kritiek geuit op de zogenoemde Joodse lobby in de VS. Conservatieve Republikeinen verwijten hem dan ook dat hij tegen Israël is, iets wat Hagel vandaag met klem ontkende.

AP2013

CIA-veteraan

John Brennan, die ex-generaal David Petraeus opvolgt als hoofd van de CIA, werd vandaag eveneens officieel voorgesteld. Petraeus stapte in november op nadat bekend was geraakt dat hij een buitenechtelijke affaire had met zijn biografe. De 57-jarige Brennan werkt al 25 jaar binnen de CIA. De afgelopen jaren was hij de hoogste antiterreuradviseur van president Obama. Vorig jaar nog was hij betrokken bij het plannen van de raid waarbij Osama bin Laden werd omgebracht.

In 2008 was Brennan ook al in de running om topman te worden bij de CIA. Maar omdat er vragen waren gerezen over zijn rol bij het gebruik van omstreden ondervragingstechnieken, zoals waterboarding, trok hij zich terug. Brennan ontkende wel dat hij betrokken was bij het inzetten van de controversiële methoden en heeft zich uitgesproken tegen het gebruik ervan.

Beide kandidaturen moeten wel nog worden goedgekeurd door de Senaat.

AP2013