Hoogbejaarde Franse uit rusthuis gezet

In Frankrijk wordt met verontwaardiging gereageerd op het nieuws dat een rusthuis een 94-jarige vrouw de deur heeft gewezen. De vrouw had al een tijd de rekening niet meer betaald. De bevoegde Franse minister spreekt van een "schending van de menselijke waardigheid".

De bejaarde vrouw heeft bij het privé-rusthuis in Chaville in de regio Île-de-France, op zo'n 100 kilometer van Parijs, een openstaande rekening van 40.000 euro.

Het rusthuis probeerde meermaals de zoon van de dame te bereiken. Toen dat niet lukte, werd beslist haar naar zijn woonplaats te brengen, zo schrijft de lokale krant L'Echo républicain. Toen daar niemand thuis bleek, brachten de ambulanciers de vrouw naar het nabijgelegen ziekenhuis van Châteaudun.

Volgens bevoegd minister Michèle Delaunat heeft het rusthuis "de wet en de menselijke waardigheid met voeten getreden". Ze laat onderzoeken of het rusthuis de wet heeft overtreden. Als dat zo is, dan kan de Franse regering een klacht indienen.

De directie van hun rusthuis zei de "ongelukkige beslissing" te betreuren maar ontkende tegelijk dat het de bedoeling was de vrouw uit te zetten. Er is een ziekenwagen naar het ziekenhuis gestuurd om de vrouw weer op te halen. Maar één van haar zonen wil niet dat zijn moeder naar de instelling terugkeert.