Loog Neil Armstrong over zijn "one small step"?

"That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind." De legendarische woorden van ruimtevaarder Neil Armstrong bij de maanlanding in 1969 intrigeren onderzoekers al jaren, vooral dan door de aan- of afwezigheid van de "a" (man) bij het uitspreken van de woorden. Maar broer Dean voegde afgelopen week een nieuwe controverse toe: dat Neil de woorden spontaan ter sprake bracht, zou wel eens gelogen kunnen zijn.
1969 AP

Volgens broer Dean in een BBC-reportage, die afgelopen week meerdere keren op tv uitgezonden werd, zou Neil hem de quote een tijdje voor hij naar de maan afreisde, voorgelegd hebben tijdens een spelletje Risk: "Op een gegeven moment schoof hij me een papiertje toe. Daarop stond: "That’s one small step for man, one giant leap for mankind." "Wat vind je ervan?" "Geweldig", zei ik. "Ik dacht wel dat je dat zou vinden, maar ik wilde dat jij het te lezen kreeg."" Dean zou wel hebben toegevoegd dat voor "man" "a" moest komen.

Diverse ruimtevaartsites reageerden verbaasd, omdat Neil steeds volgehouden heeft dat hij niet aan die woorden gedacht had "totdat hij effectief de oppervlakte van de maan aanraakte met zijn voeten". Een versie die volgens de website Space door andere astronauten en NASA-medewerkers bevestigd werd. Ook in een biografie van James Hansen uit 2003 verklaarde Neil dat de woorden "spontaan" waren.

En dus stelt zich de vraag nu of Neil al die jaren gelogen heeft, om zijn historische stap nog meer allure te geven? Ruimtevaartspecialist Andrew Chaikin: "Misschien heeft hij vooraf nagedacht over meer dan één quote. Of misschien was die quote die hij aan zijn broer toonde een vaag idee. Terwijl hij nu denkt dat het over een definitieve keuze ging. Wellicht gaan we nooit het echte verhaal kennen (Neil Armstrong overleed vorig jaar, nvdr). Maar iedereen kent Neil als een erg principieel man. Dus laten we in ieder geval de herinneringen aan hem oprecht blijven koesteren."

AP1969

lees ook