Oud-senator Hagel wordt nieuwe VS-minister Defensie

De Amerikaanse president Barack Obama zal vandaag de Republikeinse oud-senator Chuck Hagel voorstellen als nieuwe minister van Defensie. Dat zeggen enkele bronnen bij het Witte Huis. Hagel is een veteraan van de Vietnam-oorlog en is voorstander van een snelle terugtrekking uit Afghanistan.
AP2008

Chuck Hagel (66) staat bekend als een gematigde Republikein, toch heeft hij, als gedecoreerd Vietnam-veteraan, uitgesproken meningen als het over het leger en Defensie gaat. Hij gaat daarbij geregeld in tegen de gangbare ideeën van zijn eigen Republikeinse partij.

Zo was hij oorspronkelijk voorstander van de inval in Irak onder president George W. Bush in 2002, maar hij veranderde enkele jaren later van mening. Hij was een felle tegenstander van het plan om in 2007 extra manschappen te sturen. Hij noemde dat plan "de gevaarlijkste blunder die dit land op het gebied van buitenlands beleid heeft begaan sinds Vietnam."

Ook over Afghanistan heeft Hagel zich al kritisch uitgelaten. Hij heeft al verschillende keren gezegd dat een leger "bedoeld is om oorlogen uit te vechten en te winnen, niet om mislukte staten bijeen te houden". Hij vindt ook dat er meer ingezet moet worden op diplomatie in Afghanistan en zegt dat de Amerikaanse burgers de oorlog in Afghanistan beu zijn.

AP2009

Veel werk op de plank

Chuck Hagel volgt de Democratische Leon Panetta op aan het hoofd van het Pentagon. Panetta gaat met pensioen. Hagel zal meteen aan de slag moeten, want naast de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan, moet de nieuwe minister van Defensie ook zware besparingen doorvoeren in zijn departement.

Obama wil van het leger ook een flexibelere organisatie maken om beter om te kunnen gaan met regionale conflicten zoals Afghanistan, Syrië, Noord-Korea en conflicten in Afrika.

Waarom kiest Obama een man van het andere kamp, een Republikein?

Er spelen verschillende zaken in het voordeel van Hagel. Zo heeft hij een goede persoonlijke band met Obama: ze zaten samen in de Senaat en konden het daar goed met elkaar vinden.

Hun persoonlijke band is alleen maar gegroeid tijdens de buitenlandse reizen van Obama, waar Hagel geregeld meereisde. De foto links is genomen tijdens een gezamenlijke reis in Jordanië in 2008.

Hagel deelt ook de mening van Obama als het om de Amerikaanse troepen in het buitenland gaat. In tegenstelling tot sommige stemmen bij de Republikeinen is Hagel dus wel een voorstander van een snelle terugtrekking van de Amerikaanse troepen in Afghanistan.

Hagel is overigens niet de eerste Republikein op Defensie onder president Obama. In de eerste jaren van Obama's presidentschap zat Robert Gates op die post.

AP2008

Clinton weer aan de slag

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gaat vandaag opnieuw aan de slag. Sinds 7 december was ze buiten strijd door gezondheidsproblemen, ze lag ook enkele dagen in het ziekenhuis wegens een bloedklonter in het hoofd. De woordvoerster van Clinton laat weten dat ze "staat te popelen om weer aan het werk te gaan".