Sneeuwwandelaars al dagen vast in Oostenrijkse bergen

In de Oostenrijkse deelstaat Salzburgerland zitten twee Duitse jongeren al drie dagen vast in een blokhut op 2.457 meter hoogte. Het duo was vrijdag ondanks waarschuwingen toch vertrokken voor een wandeling rond de Wildalmkirchl. Door het slechte weer en acuut lawinegevaar is het onmogelijk om een reddingsteam ter plaatse te sturen.

De twee twintigers sloegen vrijdag de extreem slechte weersvoorspellingen in de wind en vertrokken vanuit Maria Alm in Salzburgerland voor een wandeling op sneeuwraketten. Ze werden echter verrast door de weersomstandigheden en konden geen kant meer uit. Ten einde raad zochten ze hun toevlucht in een blokhut van de Oostenrijkse automobilistenvereniging van waaruit ze alarm sloegen. In de hut is plaats voor acht mensen, er zijn ook dekens. Er is een kookstel waarmee ze sneeuw kunnen smelten om te drinken.

De reddingsdiensten hadden vanmorgen nog contact met de jongeren. De twee lijden honger en kou maar zijn voor het overige ongedeerd. Door het hoge lawinegevaar, nieuwe sneeuwval en slechte weersomstandigheden is het voorlopig onmogelijk om een reddingsteam ter plaatse te sturen. Om tot bij de berghut te geraken, is een helikopter nodig. Te voet zou de tocht zeker 7 uur duren.

In vele delen van Oostenrijk gelden momenteel waarschuwingen voor aanzienlijk tot hoog lawinegevaar. In de Oostenrijkse bergen viel afgelopen weekend vanaf 1.800 meter tot anderhalve meter verse sneeuw.