Tocht der eenzaamheid telt al 4.800 kilometer

Grijze wolven blijven meestal rondzwerven in een straal van 160 kilometer van hun geboorteplaats. Een grijze wolf die in 2011 zijn roedel verliet om op zoek te gaan naar een partner, heeft dat kilometeraantal verpulverd in zijn tocht der eenzaamheid. Tot dusver heeft het dier tevergeefs 4.800 kilometer rondgedoold.
AP2011

De grijze wolf waarvan sprake heeft in het begin de naam OR-7 gekregen, maar door de uitzonderlijke zwerftocht krijgt het dier nu ook een toepasselijke bijnaam: "Journey". Via een elektronische halsband zijn wetenschappers in staat om de reisweg van de grijze wolf te volgen.

OR-7 behoorde tot de Imnaha-roedel in Oregon. In februari van 2011 kreeg elk lid van die roedel een halsband om op die manier het migratiegedrag van de bedreigde diersoort te bestuderen. Nadat OR-7 (het was de zevende wolf uit de groep die een halsband kreeg) zijn roedel had verlaten in 2011, is het dier van Oregon naar Californië gereisd. Via een persoonlijk Twitter-account kan "Journey" worden gevolgd.

Veel kans om daar een partner te vinden is er niet, want volgens biologen is hij de eerste wolf van die soort die de afgelopen honderd jaar in die Amerikaanse staat is opgedoken.

De biologen van het project houden er rekening mee dat de grijze wolf zijn doodvonnis heeft getekend door Californië binnen te trekken. Voor buitenstaanders klinkt de reden van zijn reis aandoenlijk, maar de veehouders in de Amerikaanse staat zullen er wellicht niet voor terugdeinzen om een geweer in te zetten om zo hun veestapel te beschermen.

AP2011
AP2011

lees ook