Topman Google aangekomen in Noord-Korea

Eric Schmidt van Google is vanmiddag aangekomen in Pyongyang in Noord-Korea. De privéreis van Schmidt met onder anderen de voormalige gouverneur van de Amerikaanse staat New Mexico, Bill Richardson, veroorzaakt heel wat opschudding in de VS.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had vorige week de plannen van Eric Schmidt van Google veroordeeld. Schmidt reist als privépersoon en niet als topman van het internetbedrijf.

"We zijn niet van mening dat de timing van het bezoek bevorderlijk is en ze zijn zich daar zeker bewust van", zei Victoria Nuland van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS.

Bill Richardson verdedigt het initiatief van Schmidt. "Dit is geen reis voor Google, maar ik weet zeker dat Eric Schmidt geïnteresseerd is in sommige economische kwesties daar, zoals het aspect van de
sociale media", aldus Richardson. Het bezoek aan het communistische land zal vier dagen duren.

Eric Schmidt wenst geen commentaar te geven op zijn privéreis. De Noord-Koreanen krijgen enkel toegang tot een zwaar gecensureerd intranet. In zijn nieuwjaarstoespraak had de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un het verrassend over de wetenschappelijke en technologische ontwikkeling van zijn land. Dat moet bijdragen aan de economische groei in Noord-Korea.