Verdachten groepsverkrachting voor de rechter

In Delhi, in India, verschijnen de 5 verdachten van de brutale groepsverkrachting en moord op een 23-jarige studente vandaag voor de rechter. Die zal de zaak wellicht meteen doorspelen naar een snelrecht-rechtbank.

Normaal gezien duurt het maanden om een rechtszaak als deze voor te bereiden, maar in dit geval gaat het dus heel snel. De groepsverkrachting, die uiteindelijk leidde tot de dood van de jonge vrouw, dateert nog maar van midden december. Dat de zaak een schokgolf door de Indiase samenleving heeft gestuurd, is daar niet vreemd aan. De autoriteiten staan onder grote druk om de daders snel en streng te bestraffen.

Afgelopen donderdag verschenen de daders een eerste keer voor de rechter om de aanklachten tegen hen te vernemen. Vandaag is er opnieuw een zitting in de rechtszaal. De 5 beklaagden werden binnengereden in een politiebusje. Beelden van hen konden er door de massaal aanwezige journalisten niet worden gemaakt. Rondom de rechtbank zijn enorme veiligheidsmaatregelen van kracht. Er is ook een zesde verdachte, maar omdat die 17 jaar is, wordt hij berecht door een jeugdrechtbank.

De verwachting is dat de zaak tegen de 5 mannen vandaag doorgespeeld wordt naar een speciale snelrecht-rechtbank. Er zal de verdachten ook een advocaat worden toegewezen. Hoe lang het proces juist zal duren, is nog onduidelijk.

2 van de 5 zouden hebben aangeboden om te getuigen tegen de anderen. Zo zouden ze een lichtere straf kunnen krijgen. De 5 mannen riskeren de doodstraf. Die wordt normaal gezien zeer zelden uitgevoerd in India, maar in dit geval roept de publieke opinie luidkeels om dat wel te doen.

Volgens de aanklagers is er overweldigend forensisch bewijs tegen de mannen, zoals DNA-stalen. Bovendien zou de vriend van het slachtoffer, die door de mannen bewusteloos werd geslagen, hen hebben geïdentificeerd. Hij gaf afgelopen weekend voor het eerst een interview over het drama. Daarin vertelde hij dat het meer dan 20 minuten duurde voor er iemand hulp bood, nadat hij en zijn vriendin naakt en mishandeld van de bus waren gegooid.

Voorlopig is de naam van de 23-jarige studente nog niet bekendgemaakt, dat is in India de regel in zedenzaken. Er is nu wel sprake van om een nieuwe wet tegen verkrachtingen naar haar te noemen. Haar vader zou daarmee akkoord gaan.

4 agenten geschorst in nieuwe verkrachtingszaak

Intussen zijn in een andere verkrachtings- en moordzaak 4 politieagenten geschorst omdat ze te laks zouden hebben gehandeld. Het lichaam van het 21-jarige slachtoffer werd zaterdag gevonden. Volgens haar vader is de jonge vrouw het slachtoffer geworden van een groepsverkrachting, maar weigerde de politie aanvankelijk om iets te ondernemen toen hij haar verdwijning kwam melden.

De man zou ook de reactie hebben gekregen dat ze wellicht ervandoor was gegaan met iemand. De zaak heeft al tot protesten geleid in Noida, een buitenwijk van Delhi. Er zijn 2 verdachten aangehouden, een derde wordt nog opgespoord.