2.000 jaar oude medicijnen in Romeins wrak

Italiaanse wetenschappers hebben de ingrediënten van 2.000 jaar oude medicijnen blootgelegd. De pilletjes waren eerder gevonden in een oud Romeins wrak. Uit het onderzoek blijkt dat de medicijnen wellicht gebruikt werden om ooginfecties te behandelen.

Wetenschappers troffen jaren geleden zes pilletjes aan in een tinnen doos aan boord van het Romeinse wrak. Het schip werd al in 1974 ontdekt voor de kust van Toscane en in de jaren 80 en 90 nauwkeurig onderzocht, maar de pilletjes werden nu pas grondig onder de loep genomen. Het wrak dateert van 140-130 voor Christus en was vermoedelijk een handelsschip dat over de Middellandse Zee voer.

Na onderzoek bleek dat de pilletjes plantaardige en dierlijke vetten (waaronder olijfolie) bevatten, alsook dennenhars - dat antibacteriële eigenschappen heeft - en zinkelementen. Er zou ook zetmeel in gevonden zijn, een ingrediënt uit de vroegere Romeinse cosmetica.

Aan de hand van die ingrediënten en gebaseerd op geschriften uit die tijd gaan de onderzoekers ervan uit dat de medicijnen wellicht gebruikt werden om ooginfecties te behandelen.

De onderzoekers waren naar eigen zeggen verrast door het hoge aantal ingrediënten dat ze vonden en door het feit dat de pilletjes zo goed bewaard zijn gebleven, "gezien ze zo lang onder water hebben gelegen".

Volgens de onderzoekers zal het onderzoek van de pilletjes bijdragen tot een beter begrip van de oude medische gebruiken, die verrassend gesofisticeerd waren, klinkt het.