"De premier drukt zich uit zoals hij wil"

"Elke eerste minister drukt zich uit zoals hij zich wil uitdrukken." Dat heeft vicepremier Steven Vanackere (CD&V) gezegd op de RTBF-radio. Hij neemt daarmee de verdediging op zich van premier Elio Di Rupo (PS), die felle kritiek kreeg na zijn uithaal naar de N-VA.

Door de N-VA een "gevaarlijke partij" te noemen, haalde premier Di Rupo zich de kritiek op de hals van de Vlaamse regeringspartijen CD&V en Open VLD. "Van een eerste minister verwacht ik eerst en vooral dat hij het werk van zijn regering verdedigt en zich onthoudt van aanvallen op anderen", reageerde CD&V-voorzitter Wouter Beke.

Zijn partijgenoot Vanackere is minder scherp. "Elio Di Rupo heeft mijn volledige vertrouwen. Elke eerste minister drukt zich uit zoals hij zich wil uitdrukken", aldus de vicepremier op de RTBF-radio. Rekening houdend met de separatistische logica van de N-VA is de uitspraak ook niet zo onlogisch, meent Vanackere. "Als hij het tegenovergestelde had gezegd, zou dat pas vreemd geweest zijn."

Toch zou het volgens Vanackere geen slecht idee zijn om "na te denken over het nut van de uitspraken". "Laat ons het over onze eigen resultaten hebben", aldus Vanackere, die verwijst naar het palmares van de federale regering inzake BHV, de hervormingen in de pensioenen en de arbeidsmarkt, enzomeer.