"Heel Venezuela zal naar het paleis komen"

In Venezuela is dé vraag nog steeds: zal president Hugo Chávez donderdag de eed kunnen afleggen of niet? Volgens de Venezolaanse regering is zijn toestand "stabiel" na de ernstige infectie van de luchtwegen. Maar weinigen verwachten dat hij overmorgen effectief op het appel zal zijn. Wie er wel zal zijn, zijn de vele supporters van de zieke president. Althans, daar heeft de overheid toe opgeroepen.
Zal Chávez over twee dagen opnieuw de Venezolaanse vlag kunnen kussen?

De Venezolaanse regering staat in "permanent contact" met de medische ploeg die Chávez behandelt en de familieleden van de president die bij hem zijn. Chávez ligt nog steeds in een Cubaans ziekenhuis, waar hij enkele weken geleden geopereerd werd wegens een teruggekeerd kankergezwel.

Volgens minister van Informatie Ernesto Villegas verkeert de president momenteel in een stabiele toestand en wordt hij behandeld voor een ernstige infectie van de luchtwegen, een gevolg van de operatie die hij onderging. Meer details gaf de minister niet maandagavond.

Of Chávez donderdag terug in Venezuela zal zijn, is dus hoogst onzeker. Op die dag zou hij normaal gezien de eed moeten afleggen. Ook al zou de president er zelf niet kunnen zijn, verschillende belangrijke politici uit zijn entourage zullen er wel zijn, zo liet parlementsvoorzitter Diosdado Cabello verstaan.

De Venezolaanse autoriteiten roepen de supporters van Chávez tegelijk op om donderdag massaal op straat te komen en naar het presidentiële paleis te trekken. "Heel Venezuela zal naar Caracas komen en zich voor het paleis verzamelen. Het volk zal op straat komen", maakte Cabello zich sterk.

In één beweging waarschuwde hij de oppositie om zich donderdag "verantwoordelijk" te gedragen. "We zullen elke poging om de regering te destabiliseren, tenietdoen."

"Eedaflegging kan ook op een andere dag"

De oppositie blijft er - verwijzend naar de grondwet - op hameren dat er binnen de 30 dagen nieuwe verkiezingen moeten komen mocht Chávez niet in staat zijn om donderdag de eed af te leggen.

Ook de katholieke kerk mengde zich in de discussie en liet verstaan dat de regering de grondwet dreigt te schenden als Chávez aan de macht kan blijven zonder de eed af te leggen, iets wat "moreel onaanvaardbaar" zou zijn.

Volgens de Venezolaanse procureur-generaal Cilia Flores kan Chávez echter ook op een andere dag de eed afleggen. "Hij is een herkozen president, geen verkozen kandidaat", zei ze, eraan toevoegend dat de belangrijkste dag 7 oktober was, de dag dat hij voor een vierde termijn werd verkozen.

Chávez krijgt zo steun uit gerechtelijke hoek. Flores is overigens geen onbekende voor Chávez. Ze staat bekend als een trouwe aanhanger van Chávez en is bovendien getrouwd met Nicolas Maduro, de door Chávez zelf aangeduide opvolger van de zieke president.